• Resepi Tabloid|Segala Rencah Segala Rasa

    Pages

    Apam Yogurt Bercoklat


    Bahan-bahan ( (25 biji+) )

    • 1 1/2 cawan gula (cawan matrix)
    • 2 biji telur
    • 2 cawan tepung gandum
    • 1 sudu teh ovelette
    • 1/2 sudu teh double acting baking powder
    • 1 cawan plain yogurt (perisa asli) -pekat
    • 1 sudu teh koko powder
    • 1 sudu teh chocolate emulco

    Cara-cara

    1. Pukul gula & telur sampai kembang betul2 (kelajuan tinggi , max 10min)
    2. sesudah berpuas hati dengan kegebuan adunan tersebut (macam adunan bahulu..pekat & gebu), masukkan ovellet & yogurt. Pukul Lagi sehingga sebati
    3. Double Acting Baking Powder dicampur dengan tepung gandum, gaulkan dan masuk sikit demi sedikit kedalam adunan sambil putar lagi.
    4. Asingkan 5-10 sudu adunan utk dicoklatkan. Yang lebih tu biar plain je.
    5. Masukkan adunan plain dalam papercup sebnyak 3/4 sahaja, atasnya diletakkan adunan bercoklat tersebut. Boleh juga letak inti kalau nak , ikut citarasa memasing.
    6. Kukus selama 15 minit. Make sure periuk kukusan dipanaskan terlebih dahulu . Kalau suka merekah, pasang api kuat2, kalau tak suka, pasang api sederhana je. Kalau merekah lagi cantik, nampak 2 kaler... Selamat mencuba


    1 comments:

    artikel terbaik