• Resepi Tabloid|Segala Rencah Segala Rasa

    Pages

    Cekodok Roti Kazakstan


    Amacam berani ke try masak Cekodok roti ni.. macam mana pon saya dah try.. memang sedap dan mudah.. dah try boleh komen ye!

    Bahan-bahan ( seisi keluarga boleh makan )

    • roti sandwich (yang dah dekat expired or dah keras)
    • udang segar or udang kering
    • 1 sudu kecik serbuk kari (kalau dpt serbuk kari ikan,kalau tidak tak kesah apa2 pun)
    • bawang besar - 1 biji
    • telur ayam - 1 biji
    • serbuk perasa + garam
    • sedikit tepung gandum

    Cara-cara

    1. potong udang segar - kecil2 , kalau guna udang kering - rendam dan tumbuk kasar2
    2. potong bawang besar - dadu
    3. rendam roti dlm air sejuk sebentar , supaya kembang, dah kembang keluarkan dari air dan hancurkan kasar2.
    4. satukan roti, tepung gandum, bawang, serbuk kari, telur dan serbuk perasa. bancuh mcm buat cekodok biasa .
    5. goreng hingga kekuningan, makan masa panas2 bersama sos cili thai...kalau tak ada apa2 cili sos pun ok jugak

    0 comments:

    Post a Comment

    artikel terbaik