Hari ini saya masak nasi arab dan saya nak kongsikan Resepi untuk memasak Nasi arab Selamat mencuba!
Bahan-Bahan: | |
NASI(A) 2 GELAS BERAS BASMATHI ½ TIN SUSU CAIR 3 SUSU BESAR SOS TOMATO 4 SUDU BESAR MINYAK SAPI 2 BIJI TOMATO MASAK POTONG DADU BUNGA CENGKIH,BUNGA LAWANG&BUAH PELAGA DAUN KETUMBAR& DAUN PANDAN PERASA(GARAM & GULA SECUKUP RASA) | ½ EKOR AYAM DI POTONG 4 5 ULAS BAWANG MERAH 3 ULAS BAWANG BAWANG PUTIH 1CM HALIA 4 SUDU BESAR REMPAH KURMA BUNGA LAWANG,BUNGA CENGKIH & BUAH PELAGA 6 SUDU BESAR MINYAK UNTUK MENUMIS GARAM DAN GULA SECUKUP RASA. |
Cara: | |
BLEND BAWANG MERAH, BAWANG PUTIH & HALIA. PANASKAN MINYAK DAN TUMIS BAWANG YANG TELAH DI BLEND. BIAR GARING. MASUKKAN REMPAH KURMA DAN SEDIKIT AIR.BIAR SEKETIKA DAN KEMUDIAN MASUKKAN AYAM.GAUL AYAM DAN BIAR 5 MINIT. MASUKKAN GULA DAN GARAM SECUKUP RASA. SEJUKKAN. BASUH BERAS KEDALAM PERIUK. AMBIL AIR MASAKAN AYAM TADI DAN JADIKAN 3 GELAS. MASUKKAN KESEMUA BAHAN A KEDALAM BERAS YANG TELAH DI BASUH.AMBIL AYAM YANG TELAH DIMASAK KEDALAM BERAS DAN PANASKAN PERIUK.BIARKAN MASAK. | |
Cadangan Hidangan: | |
SESUAI UTK HIDANGANG TENGAHARI ATAU MALAM. ANGGARAN UNTUK 5 ORANG. BAGI MENAMBAHKAN SELERA, DI MAKAN DENGAN KARI DAGING, TELUR ASIN,ACAR TIMUN DAN SAMBAL BELACAN. | |
Tambahan: | |
JANGAN BUKA PERIUK NASI. BIARKAN IANYA MASAK DAN BUKA PENUTUP SELEPAS 20 MINIT |
0 comments:
Post a Comment