• Resepi Tabloid|Segala Rencah Segala Rasa

    Pages

    Resepi-Nasi Arab



    Hari ini saya masak nasi arab dan saya nak kongsikan Resepi untuk memasak Nasi arab Selamat mencuba! 
    Bahan-Bahan:
    NASI(A)
    2 GELAS BERAS BASMATHI
    ½ TIN SUSU CAIR
    3 SUSU BESAR SOS TOMATO
    4 SUDU BESAR MINYAK SAPI
    2 BIJI TOMATO MASAK POTONG DADU
    BUNGA CENGKIH,BUNGA LAWANG&BUAH PELAGA
    DAUN KETUMBAR& DAUN PANDAN
    PERASA(GARAM & GULA SECUKUP RASA)
    ½ EKOR AYAM DI POTONG 4
    5 ULAS BAWANG MERAH
    3 ULAS BAWANG BAWANG PUTIH
    1CM HALIA
    4 SUDU BESAR REMPAH KURMA
    BUNGA LAWANG,BUNGA CENGKIH & BUAH PELAGA
    6 SUDU BESAR MINYAK UNTUK MENUMIS
    GARAM DAN GULA SECUKUP RASA. 
    Cara:
    BLEND BAWANG MERAH, BAWANG PUTIH & HALIA.
    PANASKAN MINYAK DAN TUMIS BAWANG YANG TELAH DI BLEND. BIAR GARING. MASUKKAN REMPAH KURMA DAN SEDIKIT AIR.BIAR SEKETIKA DAN KEMUDIAN MASUKKAN AYAM.GAUL AYAM DAN BIAR 5 MINIT. MASUKKAN GULA DAN GARAM SECUKUP RASA. SEJUKKAN.

    BASUH BERAS KEDALAM PERIUK. AMBIL AIR MASAKAN AYAM TADI DAN JADIKAN 3 GELAS.
    MASUKKAN KESEMUA BAHAN A KEDALAM BERAS YANG TELAH DI BASUH.AMBIL AYAM YANG TELAH DIMASAK KEDALAM BERAS DAN PANASKAN PERIUK.BIARKAN MASAK.
    Cadangan Hidangan:
    SESUAI UTK HIDANGANG TENGAHARI ATAU MALAM. ANGGARAN UNTUK 5 ORANG. BAGI MENAMBAHKAN SELERA, DI MAKAN DENGAN KARI DAGING, TELUR ASIN,ACAR TIMUN DAN SAMBAL BELACAN.
    Tambahan:
    JANGAN BUKA PERIUK NASI. BIARKAN IANYA MASAK DAN BUKA PENUTUP SELEPAS 20 MINIT

    0 comments:

    Post a Comment

    artikel terbaik