• Resepi Tabloid|Segala Rencah Segala Rasa

    Pages

    Pulut Sotong Sumbat



    Bahan-bahan ( 4 orang )

    • 6 @ 7 ekor sotong puteh
    • 5 biji lada hitam (ditumbuk)
    • 2 ulas bawang merah (dihiris)
    • 10 biji halba
    • 2 hiris halia
    • santan dari 1/2 biji kelapa
    • 250 gram beras pulut (direndam 1/2 jam)
    • garam & gula secukup rasa

    Cara-cara

    1. Sotong dibersihkan dan diambil bahagian badan sahaja.
    2. Isikan beras pulut (jangan terlalu buncit). Kemudian sematkan.
    3. Masukkan santan ke dalam periuk. Kemudian masukkan sotong.
    4. Masukkan juga lada hitam, bawang, halba dan halia.
    5. Masakkan hingga mendidih. Kemudian perisakan dengan garam dan gula.
    6. Biarkan mendidih hingga kuah agak pekat.

    0 comments:

    Post a Comment

    artikel terbaik