Bahan-bahan ( 4 orang makan )
- segenggam asparagus
- 1/2 biji lada merah (utk hiasan)
- 1 sudu besar minyak sayur
- 1 sudu besar minyak bijan
- 1 tin santan
- segenggam snow peas
- sebiji limau nipis
- bahan-bahan asas untuk pes kari hijau,dihiris halus dan kisar, kalau nak tumbuk pun ok, 2 batang serai, 4 btg daun bawang, 3 biji cili hijau, 4 ulas bawang putih, seinchi halia, segenggam daun ketumbar, 1 sudu teh biji ketumbar, 3 sudu besar kica
Cara-cara
- Minyak sayur, minyak bijan stir fry dgn udang dan asparagus bersama pes kari hijau tadi selama 30 saat hingga naik bau.
- Masukkan santan kelapa, snow peas, kacau rata sehingga warna dia jadi hijau ala masak lemak dan masak hingga mendidih.
- Kemudian bila nak hidang, tabur cili merah yg dipotong halus sama daun ketumbar.
0 comments:
Post a Comment