Bahan-bahan ( 4 orang makan )
- 2 ikat bok choy (lebih pun boleh hehe)
- 4 ulas bawang putih - dihiris halus
- 1/2 biji bawang besar kuning - dihiris
- sedikit halia
- sos tiram
- garam secukup rasa
- sedikit kiub ayam
- sedikit minyak untuk menumis
- tepung jagung
Cara-cara
- Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan halia hingga naik bau.
- Masukkan bok choy. Kemudian, masukkan sos tiram secukupnya dan kacau. Letakkan sedikit air supaya tidak terlampau kering.
- Bila bok choy sudah sedikit layu, angkat bok choy dan pindahkan ke dalam pinggan. Tinggalkan kuah di dalam kuali.
- Tambahkan lagi 2 sudu besar sos tiram, sedikit kiub ayam dan garam secukup rasa ke dalam kuali. Masukkan air mengikut sebanyak kuah yg anda nak.
- Masukkan hirisan bawang besar. Untuk memekatkan kuah, masukkan bancuhan tepung jagung dan masak sekejap.
- Tuangkan kuah yg dimasak ke atas sayur yg disusun di dalam pinggan. Hidangkan.
0 comments:
Post a Comment