Bahan-bahan ( 2-3 orang makan )
- sebungkus pasta
- seikat daun flat parsley
- 1/2 cawan extra virgin olive oil
- 1/2 cawan pine nuts (kalau takde, boleh ganti dengan badam)
- 1 cawan parmeggiano reggiano (grated)
- tomato dihiris dadu untuk hiasan
- garam secukupnya untuk merebus pasta
- 2 ulas bawang putih
Cara-cara
- Panaskan air, masukkan garam dan masak pasta sehingga lembut. Masa memasak bergantung kepada jenis pasta.
- Untuk pesto sauce, blend daun parsley, pine nuts, olive oil, dan bawang putih sehingga halus.
- Setelah pasta masak, toskan. Gaulkan dengan pesto sauce dan parmeggiano reggiano. Hidangkan dalam pinggan. taburkan dengan tomato dadu tadi, dan sedikit olive oil. Enjoy!!!
- NOTA: Perasakan dengan garam dan pepper jika perlu. Saya tak gunakan garam lagi dalam sauce sebab pasta telah direbus dengan air garam. Selain parsley, daun yang paling popular untuk pesto sauce adalah daun selasih (basil). Pesto yg menggunakan basil, bau dia memang the besttttttt....try la... Parmiggiano Reggiano = Parmesan Cheese :)
0 comments:
Post a Comment