Bahan-bahan ( 4-5 orang )
- Bahan Diperap:
- 1/2 kg Daging (dipotong mengikut saiz kesukaan)
- 1 sudu kecil serbuk kunyit dan Halia(saiz ibu jari-dihiris: Halia lagi banyak lagi sedap)
- Bahan kisar (tumis):
- 15-20 tangkai cili kering
- 2 ulas bawang putih
- 6 ulas bawang merah
- Halia (1-2 inci)
- Bahan Dihiris: 1 ulas bawang besar
- 1 Cawan Air Asam
- Tips: -Tambah sedikit madu pada perapan daging (untuk melembutkan) -Goreng 2 biji kentang (dipotong mengikut saiz kesukaan), masukkan semasa sambal hampir masak..
Cara-cara
- Perap bahan2 utk diperap tadi...perap dan simpan didalam peti sejuk (20-30minit)
- Kisar bahan2 untuk dikisar...
- Panaskan kuali..masukkan minyak, masukkan bahan yg telah dikisar...
- Terus masukkan bahan yang telah diperap tadi kedalam kuali...
- Tunggu hingga daging masak..dan cili menjadi garing..
- Jika daging susah hendak empuk, masukkan air kedalam tumisan..biar lagi sehingga naik minyak dan daging empuk...
- Bila tumisan menjadi garing dan berminyak dan daging telah empuk..masukkan garam dan gula (pastikan gula lebih sdikit)
- Masukkan air asam jawa kedalam tumisan..biarkan mengelegak dan pekat..(kepekatan ikut selera, tambah air asam jawa jika inginkan sambal banyak)
- Bile dh makin pekat, masukkan bawang besar tadi..kacau sehingga rata..Kalau anda rajin boleh msukkan kentang goreng yg telah siap digoreng..
- Siap...
0 comments:
Post a Comment