• Resepi Tabloid|Segala Rencah Segala Rasa

    Pages

    Daging Sambal Halia Kanada


    Bahan-bahan ( 4-5 orang )

    • Bahan Diperap:
    • 1/2 kg Daging (dipotong mengikut saiz kesukaan)
    • 1 sudu kecil serbuk kunyit dan Halia(saiz ibu jari-dihiris: Halia lagi banyak lagi sedap)
    • Bahan kisar (tumis):
    • 15-20 tangkai cili kering
    • 2 ulas bawang putih
    • 6 ulas bawang merah
    • Halia (1-2 inci)
    • Bahan Dihiris: 1 ulas bawang besar
    • 1 Cawan Air Asam
    • Tips: -Tambah sedikit madu pada perapan daging (untuk melembutkan) -Goreng 2 biji kentang (dipotong mengikut saiz kesukaan), masukkan semasa sambal hampir masak..

    Cara-cara

    1.  Perap bahan2 utk diperap tadi...perap dan simpan didalam peti sejuk (20-30minit)
    2. Kisar bahan2 untuk dikisar...
    3. Panaskan kuali..masukkan minyak, masukkan bahan yg telah dikisar...
    4. Terus masukkan bahan yang telah diperap tadi kedalam kuali...
    5. Tunggu hingga daging masak..dan cili menjadi garing..
    6. Jika daging susah hendak empuk, masukkan air kedalam tumisan..biar lagi sehingga naik minyak dan daging empuk...
    7. Bila tumisan menjadi garing dan berminyak dan daging telah empuk..masukkan garam dan gula (pastikan gula lebih sdikit)
    8. Masukkan air asam jawa kedalam tumisan..biarkan mengelegak dan pekat..(kepekatan ikut selera, tambah air asam jawa jika inginkan sambal banyak)
    9. Bile dh makin pekat, masukkan bawang besar tadi..kacau sehingga rata..Kalau anda rajin boleh msukkan kentang goreng yg telah siap digoreng..
    10.  Siap...

    0 comments:

    Post a Comment

    artikel terbaik