• Resepi Tabloid|Segala Rencah Segala Rasa

    Pages

    Beriani Bolognese



    Bahan-Bahan:
    2 camca besar minyak
    2 biji tomato, didadu
    ½ camca teh oregano
    1 camca teh puri tomato
    50 ml air panas
    1 ketul pati ayam
    Garam dan serbuk lada hitam secukupnya
    300 gm beras Basmathi
    550 ml air
    1 biji bawang besar, dicincang
    1 ulas bawang putih, dicincang
    100 gm isi ayam, dicincang
    1 batang saderi, dicincang
    25 gm cendawan butang (berkaleng), dicincang
    Cara:
    Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu. Masukkan isi ayam dan kacau hingga ia separuh masak. Masukkan tomato, oregano, puri tomato, air panas, pati ayam, garam, serbuk lada hitam, saderi dan cendawan. Kacau di atas api hingga ia mendidih dan pekat. Masak nasi seperti biasa dan hidangkan. Apabila kuah cukup masak angkat dan tuang pada nasi yang dihidangkan.

    0 comments:

    Post a Comment

    artikel terbaik