Bahan-Bahan: | |
2 camca besar minyak 2 biji tomato, didadu ½ camca teh oregano 1 camca teh puri tomato 50 ml air panas 1 ketul pati ayam Garam dan serbuk lada hitam secukupnya | 300 gm beras Basmathi 550 ml air 1 biji bawang besar, dicincang 1 ulas bawang putih, dicincang 100 gm isi ayam, dicincang 1 batang saderi, dicincang 25 gm cendawan butang (berkaleng), dicincang |
Cara: | |
Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu. Masukkan isi ayam dan kacau hingga ia separuh masak. Masukkan tomato, oregano, puri tomato, air panas, pati ayam, garam, serbuk lada hitam, saderi dan cendawan. Kacau di atas api hingga ia mendidih dan pekat. Masak nasi seperti biasa dan hidangkan. Apabila kuah cukup masak angkat dan tuang pada nasi yang dihidangkan. |
Beriani Bolognese
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment