Sesuai untuk ayam kampung tapi kalau ayam bandar pon okey.. Kalau di tempat kenduri, ayam ni dipotong empat bagi seekor ayam. Terpulang kepada anda.. masakan anda citarasa anda..
Bahan-bahan ( 5-6 0rang )
- Bahan A: 2 ulas bawang putih, 3 ulas bawang merah, 1 inci halia
- Bahan B: 2 biji kentang dipotong empat, 1 biji cili merah dimayang, 1 biji bawang besar dimayang,
- Bahan C: 1 sudu kecil halba campur, 3 sudu rempah kurma , 1/4 sudu serbuk jintan manis, 1/4 sudu serbuk jintan putih, 1/2 cawan air
- 3 cawan santan, garam dan 1/2 sudu gula, 1/2 ekor ayam, 1/4 sudu asam jawa yg dicampur 3sudu air
Cara-cara
Bahan A ditumbuk lumat, Bahan B dipotong dan dimayang, Bahan C dicampur dan digaul bersama 1/2 cawan air- Tumis bahan A hingga naik bau. Kemudian masukkan bahan C. Tumis lagi sehingga wangi.
Masukkan ayam dan gaul rata. Tambahkan 1/2 cawan air dan masukkan kentang. Masukkan garam dan gula dan santan.- Kecilkan api dan biarkan mendidih. Sesekali kacau dan tunggu sehingga santan kering.
- Apabila sudah kering, masukkan air asam jawa, cili merah dan bawang besar yang dimayang. Gaul rata. Sedia untuk dihidang
0 comments:
Post a Comment