Bahan-bahan ( Sekeluarga lebih kurang 7-8 orang )
- Bahan2 utk lauk
- 600 gm ayam
- 100 gm bawang merah - dimayang, digoreng dan ditumbuk halus
- 70 gm puri tomato
- 1/2 st garam
- 1 cawan minyak masak
- ketumbar
- Rempah Utk Digiling :-
- 1 sb ketumbar [
- 1 st jintan manis
- 1 st jintan putih
- 1 st lada hitam
- 3 kuntum bunga cengkih
- 3 kuntum bunga lawang
- 2 biji buah pelaga
- 2 tangkai cili kering
- 2.5 cm kulit kayu manis
- 2.5 cm halia
- 3 ulas bawang putih
- 3 ulas bawang merah
- Bahan2 Utk menumis nasi :-
- 3 cawan beras beriani (basmathi) 4 cawan air sejuk 90 gm minyak sapi 1 sb serbuk badam 1 st garam 1 st gula 5 helai daun pudina
- Bahan2 utk menumis :-
- 2.5 cm halia - dimayang 1 labu bawang besar - dimayang 4 ulas bawang putih - dimayang 3 kuntum bunga cengkih 2 kuntum bunga lawang 3 biji buah pelaga 1/2 st jintan manis
- Klik di sini untuk isi bahan
Cara-cara
- 1. Panaskan minyak sapi dicampur minyak masak (dikacau2).
- 2. Tumiskan bahan2 penumis. Campurkan sedikit air dan masukkan rempah2 yang telah digiling halus. Kemudian masukkan air dan puri tomato.
- 3. Masukkan ayam dan kacau. Tutup sebentar sehingga ayam empok.
- Setelah masak, keluarkan ayam saja dan tinggalkan kuahnya. Campurkan air lagi, masukkan garam, gula, serbuk badam dan dikacau, kemudian ditutup sebentar.
- 5. Bila mendidih masukkan bawang yg telah digoreng dan ditumbuk halus.
- 6. Kuah ini dimasukkan ke dalam periuk nasi. Beras yang telah dicuci dimasukkan ke dalamnya. Kacaukan rata2 dan tutup.
- Klik untuk isi cara-cara di sini
- 8. Bila agak kering, bolehlan dimasukkan ayam dengan cara diselit2kan di celah-celah nasi. Tutup dan biar hingga masak.
- 9. Bila telah masak, taburkan dengan sedikit kismis dan hidangkan dengan cili yng dipotong berbentuk bunga.
0 comments:
Post a Comment