• Resepi Tabloid|Segala Rencah Segala Rasa

    Pages

    Begedil Daging Hainan


    Pada hari ini tun ada ingin membuat kenyataan bahawa masakan ini di cipta oleh Cik Raidah.. untuk pertanyaan anda boleh mengomen dalam kotak komen kat bawah ni.. ok Begedil Daging Hainan ini agak sedap tapi anda akan suka makan lagi!

    Bahan-bahan:

    500 gm kentang
    3 ulas bawang putih
    1 biji bawang besar
    20 cili kering di giling
    1 /2 cawan bawang goreng
    1 sudu kecil serbuk lada sulah
    1 batang daun sup ~ di mayam halus
    1 biji telur
    Garam secukup rasa
    1 sudu kacang tanah
    Minyak untuk menggoreng.

    Cara penyediaan:1. Buang kulit kentang, bersihkan dan hiris. Goreng sehingga masak, angkat dan toskan. Lenyek kentang semasa masih panas sehingga hancur.
    2. Kacang tanah, lada keringBawang putih dan bawang merah dihiris kasar dan digoreng sehingga kekuningan. Kisar bawang sehingga hancur (guna pengisar kering).
    3. Satukan kentang, bawang yg telah dikisar, bawang goreng, daun sup, garam secukup rasa. Gaul rata.
    4. Ambil sedikit adunan, kepal-kepalkan menjadi bulat dan leperkan sedikit. Buat sehingga habis.
    5. Pukul telur, kemudian celupkan adunan yg telah dileperkan tadi dan goreng hingga keperangan. Angkat dan toskan minyak.

    0 comments:

    Post a Comment

    artikel terbaik