Kari ikan berempah bukan kari biasa sebab ia disaji dengan berbagai rempah.
1 1/2 sudu besar minyak masak
4 keping ikan filet
2 keping bawang putih
2 sudu kecil halia
4 daun bawang, dipotong kecil
1 sudu kecil jintan putih yang sudah digiling
1 sudu kecil serbuk kari
1 sudu kecil paprika
1 cawan santan
1 sudu besar jus limau
2 sudu besar ketumbar yang dipotong
4 keping ikan filet
2 keping bawang putih
2 sudu kecil halia
4 daun bawang, dipotong kecil
1 sudu kecil jintan putih yang sudah digiling
1 sudu kecil serbuk kari
1 sudu kecil paprika
1 cawan santan
1 sudu besar jus limau
2 sudu besar ketumbar yang dipotong
1. Panaskan minyak dan goreng ikan filet sehingga masak.
2. Panaskan minyak lagi dan masak bawang putih, halia dan daun bawang dengan api sederhana. Tambah jintan putih, serbuk kari dan paprika.
3. Masukkan santan dan jus limau. Kecilkan api, dan masak sehingga pekat. Masukkan ketumbar, tuang sos ke dalam dan sajikan.
2. Panaskan minyak lagi dan masak bawang putih, halia dan daun bawang dengan api sederhana. Tambah jintan putih, serbuk kari dan paprika.
3. Masukkan santan dan jus limau. Kecilkan api, dan masak sehingga pekat. Masukkan ketumbar, tuang sos ke dalam dan sajikan.
0 comments:
Post a Comment